Tugg- och sväljsvårigheter

Tugg- och sväljsvårigheter är vanligt förekommande. Vid tugg-och sväljsvårigheter kan maten behöva konsistensanpassas för att man ska kunna svälja på ett säkert sätt.

Behovet av anpassad kost kan vara permanent eller övergående, till exempel efter en stroke. Ordination av konsistensanpassad mat görs av sjuksköterska, logoped eller dietist i samråd med läkare. Konsistensanpassade portionsrätter och frysta timbalen går även att köpa för privatpersoner via vissa matvarubutiker eller restauranggrossister (beställningsvara).

Symtom på tugg- och sväljsvårigheter:

  • Måltiden tar längre tid än normalt
  • Viss mat är svår att tugga
  • Hosta och harklingar i samband med måltid
  • Maten samlas i kinderna
  • Maten hålls kvar länge i munnen innan den sväljs

Konsistensguiden
För att lättare kunna hitta rätt konsistens för olika behov, rekommenderar Socialstyrelsen Konsistensguidens stege.

Hel, eventuellt delad kost

Hel, eventuellt delad kost

Normal konsistens, eventuellt delad. Kräver kniv och gaffel. Helt eller delat kött, hel fisk, färs- eller korvrätter, grönsaker, potatis och sås. Färsk frukt eller konserverad frukt med vispad grädde eller glass.

Grov paté-kost

Grov paté-kost

Saftig, mjuk och grovkornig konsistens, som en köttfärslimpa. Lätt att dela med gaffel. Grov köttpaté eller hel kokt fisk, grov grönsakspaté eller välkokta grönsaker, potatis hel eller pressad och sås. Delad konserverad frukt med vispad grädde eller glass.

Timbalkost

Timbalkost

Mjuk, sammanhållen och slät konsistens, som en omelett. Kan ätas med gaffel eller sked. Kött- eller fisktimbal, grönsakstimbal/puré, potatismos eller pressad potatis och sås. Fruktfromage med vispad grädde eller glass.

Gelékost

Gelékost

Mjuk och hal konsistens, som svartvinbärsgelé. Smälter i munnen. Kall kött- eller fiskgelé, grönsaks-puré eller kall grönsaksgelé, potatismos och tjock sås. Fruktgelé med vispad grädde eller glass.

Tunn- eller tjockflytande kost

Tunn- eller tjockflytande kost

Slät och rinnande konsistens, som en tomatsoppa eller slät och trögflytande konsistens, som gräddfil. Berikad kött-, fisk- eller grönsaks-soppa med en klick av crème fraiche. Fruktsoppa med vispad grädde eller glass.