Kosttillägg

Om man inte får i sig tillräckligt med energi och näring via maten kan kosttillägg vara ett komplement.

Kosttillägg är lämpligt för den som inte täcker sitt energi- och näringsbehov via maten på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Kosttillägg ska användas som ett komplement till maten och aldrig ersätta en måltid.

Kosttillägg ska ges individuellt efter medicinsk bedömning och ordination från omvårdnadsansvarig sjuksköterska eller dietist. Tag kontakt med omvårdnadsansvarig sjuksköterska eller dietist vid eventuella frågor.

Serveringstips:

  • Ska alltid intas efter måltid för att undvika en mättnadskänsla innan måltiden
  • Det är oftast lättare att få i sig ett kosttillägg om det sprids jämnt över dagen. Använd gärna shotglas.
  • Kosttillägg är oftast godast om de serveras kylskåpskalla
  • Servera gärna i fint glas med garnering
  • "Mjölkiga" näringsdrycker går ofta att värma upp till 70 grader. Servera gärna smaker som choklad och mocca/kaffe ljumna med en klick vispad grädde
  • "Mjölkiga" näringsdrycker går ofta att frysa in som glass
  • Det finns ofta många recept på hur kosttillägg kan användas. Fråga vid ordination.

Mannagrynsgröt med bär och näringsdryck 

  • 2 dl smaksatt näringsdryck (valfri bärsmak eller vanilj)
  • 2 1/2 msk mannagryn
  • 1/2 kryddmått salt
  1. Värm upp näringsdrycken i en liten gryta (gärna tjockbottnad) och rör hela tiden så att det inte bränns i botten.

  2. Vispa i mannagryn och salt. Låt småkoka under omrörning i ca 3-4 minuter tills gröten tjocknar.

  3. Häll upp i en fin skål och servera med bär, sylt och mjölk.

Näringsdryck

Näringsdryck