Tugg- och sväljsvårigheter

Med åldern kan tugg- och sväljsvårigheter komma och en normal konsistens kan bli svårt att äta. Behovet av anpassad kost kan vara permanent eller vara övergående som vid exempelvis stroke. Ordination görs av sjuksköterska, logoped eller dietist i samråd med läkare. Vid tugg-och sväljsvårigheter bör maten konsistensanpassas för att personen ska kunna tillgodogöra sig energi och näring.

 

Följande  symptom kan kräva ändrad konsistens:
  • Måltiden tar längre tid än normalt.
  • Svårt att tugga viss mat.
  • Hosta och harklingar.
  • Maten samlas i kinderna eller hålls kvar länge innan den sväljs.

Konsistensguiden rekommenderas av Socialstyrelsen och delas upp i:

 

Hel och delad konsistens

  • Normal konsistens, hel eller delad i bitar.

 Grov Patèkost

  • Vid motoriska problem som tuggproblem. Saftig och mjuk konsistens. Lätt att dela med gaffel.

Timbalkost

  • Vid tugg och sväljproblem. Mjuk och slät konsistens.

Gelékost

  • Vid svåra sväljproblem, känslig munhåla. Mjuk och hal mat som fromage.

Tjockflytande konsistens

  • Slät och trögflytande, lik gräddfilskonsistens.

Flytande Konsistens

  • Slät och rinnande, som tomatsoppa.


Hel, eventuellt delad kost

Hel, eventuellt delad kost

Normal konsistens, eventuellt delad. Kräver kniv och gaffel. Helt eller delat kött, hel fisk, färs- eller korvrätter, grönsaker, potatis och sås. Färsk frukt eller konserverad frukt med vispad grädde eller glass.

Grov paté-kost

Grov paté-kost

Saftig, mjuk och grovkornig konsistens, som en köttfärslimpa. Lätt att dela med gaffel. Grov köttpaté eller hel kokt fisk, grov grönsakspaté eller välkokta grönsaker, potatis hel eller pressad och sås. Delad konserverad frukt med vispad grädde eller glass.

Timbalkost

Timbalkost

Mjuk, sammanhållen och slät konsistens, som en omelett. Kan ätas med gaffel eller sked. Kött- eller fisktimbal, grönsakstimbal/puré, potatismos eller pressad potatis och sås. Fruktfromage med vispad grädde eller glass.

Gelékost

Gelékost

Mjuk och hal konsistens, som svartvinbärsgelé. Smälter i munnen. Kall kött- eller fiskgelé, grönsaks-puré eller kall grönsaksgelé, potatismos och tjock sås. Fruktgelé med vispad grädde eller glass.

Tunn- eller tjockflytande kost

Tunn- eller tjockflytande kost

Slät och rinnande konsistens, som en tomatsoppa eller slät och trögflytande konsistens, som gräddfil. Berikad kött-, fisk- eller grönsaks-soppa med en klick av crème fraiche. Fruktsoppa med vispad grädde eller glass.