Nedsatt aptit

Nedsatt aptit

Vid nedsatt aptit kan det vara svårt att äta tillräckligt med mat så att kroppen får den energi och näring som behövs.

Nedsatt aptit kan bero på många orsaker, vilka även kan påverka varandra. Exempelvis kan nedsatt aptit bero på biverkningar av läkemedel, tugg- och sväljsvårigheter, smärta, trötthet, illamående, förstoppning, ensamhet eller depression.

Genom att servera täta måltider och små portioner är det lättare att tillgodose behovet. Vid nedsatt aptit bör maten vara energität så välj gärna produkter med hög fetthalt. Det är också många gånger lättare att dricka, servera en måltidsdryck som ger energi som exempelvis mjölk, lättöl, cider, juice eller saft. 

Tips som kan öka aptiten:

  • Inled måltiden med en salt eller syrlig aptitretare.
  • Servera en mindre portion och erbjud påfyllning. Du kan också servera maten på en större tallrik för att få portionen att se mindre ut.
  • Presentera måltiden på ett positivt sätt.
  • Duka vackert.
  • Undvik starka lukter, vädra gärna innan måltiden.
  • Dekorera med en persiljekvist eller en citronskiva, även om det inte blir uppäten.
  • Färgglada tillbehör kan öka aptiten, t ex lingon, inlagda rödbetor eller ketchup.
  • Avsluta måltiden med en dessert/efterrätt.

Kex med ost

Kex med ost

​Fler aptitretare hittar du under rubriken Förebygg undernäring.