Nyheter

Här hittar du nyheter och artiklar om hedersrelaterat förtryck och våld.

Berätta om ditt liv som ung hbtqi-person

Vi på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har fått i uppdrag av regeringen att ta reda på mer om hur det är att vara ung hbtqi-person i Sverige idag. Vi ska göra en rapport som ska innehålla information om unga hbtqi-personers liv och vi ska också komma med förslag om vad som kan göras för att det ska kunna bli bättre.

Ett område vi ska titta särskilt på är utsatthet för så kallad omvändelseterapi. Vi tolkar detta brett och vill veta mer om all form av utsatthet för olika metoder som används för att försöka ändra på en persons sexuella läggning eller könsidentitet. Till exempel: förbön, tvångsäktenskap, uppfostringsresor, möten med någon som ska "bota" en ung hbtq-person.

En viktig del av vårt uppdrag är att samla unga hbtq-personers egna erfarenheter. Vi söker därför unga i åldern 13-25 år som vill delta i en intervjustudie som genomförs våren 2021.

Vi söker särskilt dig som är binär eller icke-binär transperson, har erfarenhet av migration, har erfarenhet av att utsättas för rasism, har funktionsnedsättning eller har erfarenhet av att utsättas för omvändelseterapi.

Vill du inte delta i en intervju, men ändå vill dela med dig av dina erfarenheter kan du göra det på webbplatsen Berätta om ditt liv som ung hbtqi-person, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Rapporten kommer att publiceras juni 2022.

Visa hela artikeln: Berätta om ditt liv som ung hbtqi-person

"Någon som lyssnar på dig" - ungdomsmottagningen i Järva

Ungdomsmottagningen i Järva har gjort en kort och väldigt fin informationsfilm om sin verksamhet. Filmen finns tillgänglig på svenska, tigrinja, somaliska, persiska och dari. Hjälp dem att sprida filmen vidare.

"Här arbetar barnmorskor, kuratorer och läkare. Till Järva ungdomsmottagning är du välkommen oavsett var du bor eller vem du är: tjej, kille, transperson eller om du inte vill definiera dig. Vi har tystnadsplikt och att besöka oss kostar ingenting. Som ung behöver du ibland ett ställe att gå till för hjälp och stöd. Vi finns till för dig fram till den dag då du fyller 23 år och som:

  • Vill prata om eller undersöka kroppen/ könet
  • Vill testa dig för könssjukdomar eller graviditet
  • Vill få hjälp med preventivmedel
  • Vill få någon att prata med, om något du tycker är viktigt eller svårt
  • Vill prata med någon om du känner dig nedstämd och ledsen
  • Vill prata med någon om könsidentitet
  • Vill prata om sexualitet
  • Vill ha ett dagen-efter-piller

Du kan alltid fråga oss om du är osäker på om ungdomsmottagningen är rätt ställe för din fråga eller ditt problem. Om vi tror att du kan få bättre hjälp någon annanstans hjälper vi dig att komma dit."

Visa hela artikeln: "Någon som lyssnar på dig" - ungdomsmottagningen i Järva

Jag vill veta

Alla barn har rätt att må bra och känna sig trygg i sin vardag. Men alla har inte den möjligheten. Många unga är med om brott. Ofta handlar det om någon form av våld, men det kan också vara att någon säger taskiga saker.

Ibland kan det vara svårt att veta om det som har hänt är ett brott eller inte. Om det känns dåligt i kroppen har du rätt att få hjälp även om det som har hänt inte är ett brott.

På webbplatsen www.jagvillveta.se kan du hitta information om vad som är brottsligt, hur det kan kännas om du varit med om brott och om var du kan få hjälp. Här får du också veta vad som händer om du anmäler eller om det blir rättegång. Informationen är indelad efter åldersgrupper.


Visa hela artikeln: Jag vill veta