Är du ung och utsatt?

Lever du i en situation där du inte får bestämma själv hur du ska gå klädd, vilka du träffar, vad du ska göra på fritiden eller vem du får älska?

Blir du utsatt för våld om du inte går med på reglerna som gäller hemma? Känner du dig övervakad, kontrollerad eller hotad av dina föräldrar och/eller släktingar? Tvingas du dölja din sexuella läggning? Då kan du vara utsatt för ett eller flera brott.


Två personer med texten, Måste du kontrollera dina syskon?

Vilka blir utsatta?

  • Alla kan utsättas, oavsett kön, sexualitet, religion, funktionsvariation eller etnicitet.

  • På vår hemsida används ibland ordet kille för att beskriva en person som har det som brukar anses vara en killkropp, och ordet tjej för en person som har det som brukar anses vara en tjejkropp. Det är för att så många som möjligt ska förstå och kunna ta till sig det som står i texten, även om det inte stämmer för alla. Vi på Origo är medvetna om det och hoppas att även du som inte tycker att det stämmer in på dig, kan läsa och ha nytta av det vi skriver.


Tjejer drabbas oftare än killar

Unga människor utsätts för olika former av begränsningar och gränsen för vad som är hedersrelaterat kan vara svår att dra. Tjejer pressas i högre utsträckning att anpassa sin klädsel, inte ha relationer med killar och att "sköta sig" enligt familjens eller släktens normer. Tjejer bestraffas oftast mycket hårdare jämfört med killar. Men killar utsätts också. De kan till exempel ha krav på sig att kontrollera sina syskon eller att göra slut med sin flickvän för att hon inte kommer från samma land eller har samma religion som familjen. Och både killar och tjejer kan pressas till att gifta sig med någon de själva inte har valt eller vill vara med.

Unga hbtqi-personer är utsatta

Enligt hedersnormerna hör kärlek och sexualitet enbart hemma i det heterosexuella äktenskapet mellan en man och en kvinna. Det betyder att all kärlek, sexualitet och relationer utanför det inte får finnas. För dig som är homosexuell, bisexuell eller transperson och lever med hedersnormer kan det vara särskilt svårt. Du kan bli mer kontrollerad, var tvingad att leva dubbelliv, inte våga säga vem du älskar eller vem du egentligen är för att inte "förstöra" familjens heder. Du kan skambeläggas och familjen kan – om de får veta eller höra skvaller – utsätta dig för äktenskapstvång, försök till omvändelse eller annat våld.

Om du har en funktionsnedsättning kan du vara extra utsatt

Har du en eller flera funktionsnedsättningar kan det vara extra svårt att förstå vad du blir utsatt för. Det kan också vara svårt att berätta om det våld du utsätts för. Att vara beroende av anhöriga innebär ofta större risk att du isoleras från omvärlden och inte ser andra alternativ än de som du får presenterade för dig. Det finns en ideell organisation som kan hjälpa till som arbetar med tjejers rätt i samhället.

Kontakta oss!

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig.



Kortfilmer för unga om att leva med hedersförtryck…

Utsatt i flera led– att leva med en intellektuell funktionsnedsättning i en hederskontext. .
Ungdomar i Botkyrka har skapat en film som visar exempel ur ungdomars vardag som lever i en hederskontext .

Jag vill veta!

Informationskampanj i Stockholms län för att sprida sajten Jag vill veta till barn och unga som vill veta mer om vad som är ett brott och vilka rättigheter man har.


Någon som lyssnar på dig

Ungdomsmottagningen i Järva har gjort en kort och väldigt fin informationsfilm om deras verksamhet. Filmen finns tillgänglig på svenska, tigrinja, somaliska, persiska och dari.


Gift mot sin vilja

En informationsfilm för barn och unga om den nya lagen mot äktenskapstvång.
Videon finns tillgänglig på svenska, turkiska, sorani, somaliska, romani, kurdiska, franska, farsi, engelska, dari samt arabiska.


Myten om mödomshinnan

Kort , bra och informativ video om myten om mödomshinnan. Kom ihåg, den finns inte!Bild på filmen, myten om mödomshinnan