1. Tid & antal platser

Valt program

Stadsmuseet

Arkitektur i fokus: Tensta

I denna specialvisning utifrån utställningen ”Flygande betong” på Arkdes får du höra om miljonprogrammets arkitektur.

I mitten av 60–talet tog riksdagen beslut om att det under 10 år skulle byggas en miljon nya bostäder i Sverige. Man ville bygga bort bostadsbristen och undermåliga bostäder samt gynna den växande ekonomin i landet. För att detta skulle bli möjligt behövdes nya sätt att bygga hus. Byggandet standardiserades och industrialiserades på olika sätt med nya tekniker och material.

Tensta var en av många stadsdelar som växte fram i Stockholmsregionen. Efter bara två års byggtid kunde de första hyresgästerna flytta in.

Stadsmuseet i Stockholm har återskapat lägenheten där familjen Artursson flyttade in i januari 1969. Från möbler, böcker, skivor, tidningar till konserverna i skafferiet.

Under visningen får du uppleva hur livet kunde gestalta sig för en familj vid den tid då Olof Palme blev statsminister, svensk TV fick två kanaler, det var möjligt att betala med 1-öringar och mjölken i Stockholm levererades av Mjölkcentralen.

Guide: Eva Larsson, arkitekturhistoriker

Tillgänglighet
Det går bra att komma fram med rullstol och barnvagn.

I samarbete med Arkdes och Stadsarkivet.

Kostnad
120 kronor
Tid
Cirka 1 timme
Språk
Svenska

Välj datum och tid

Frågor och svar

Mer information finner du på respektive arrangörs hemsida:

Stadsmuseet

Medeltidsmuseet

Liljevalchs

Stockholm.se

Biljettköp betalas med kort på nätet. Dina biljetter skickas till din e-postadress så att du kan skriva ut dem på din egen skrivare. Det går även att visa upp sin biljett på mobilen.
Varje biljett har en unik kod som kontrolleras vid insläpp. Köpta biljetter återlöses ej.